Sneek preview: dé 3 tuintrends voor 2024

Sneek preview: dé 3 tuintrends voor 2024

Wil jij je tuin laten opbloeien tot een meesterwerk van eigentijdse schoonheid en tijdloze natuurpracht? Volg dan de tuintrends van 2024. Zo ervaar je dat je tuin meer is dan een stukje grond met planten. Het ontdekken van nieuwe planten, onverwachte combinaties en het regelmatig aanpassen van je buitenruimte maakt tuinieren nog boeiender.  In dit artikel vertellen we je uitgebreid over de mooiste tuintrends van 2024. Alvast een tipje van de sluier? Klimaatbestendigheid en duurzaamheid vormen de basis van de nieuwe tuintrends van 2024. 

De tuintrends 2024 van Tuinbranche Nederland

Ondernemers uit de tuinketen, zoals leveranciers, kwekers en retailers, hebben zich verenigd in Tuinbranche Nederland. Ieder jaar presenteert de Tuinbranche de nieuwste tuintrends. Voor 2024 benoemt Tuinbranche Nederland drie tuintrends: Viva la vida, Gentle paradox en Meaningful earth. Daarbij komt het werken aan een groenere, duurzamere toekomst tot uiting. Met deze drie trends wil Tuinbranche Nederland aantonen dat genieten en ontspannen in je tuin heel goed samen gaan met duurzaamheid.

# Tuintrend 1: Viva la vida

De term Viva la vida betekent: vier het leven! Het zal je dan ook niet verbazen dat een vrolijke kleurexplosie deze tuintrend kenmerkt. Het warme kleurenpalet van roze, rode, oranje en gele bloemen roept een heerlijke zomerse sfeer op. Op de houten tuinmeubels en tuinmeubels van riet tref je vrolijk gekleurde kussens aan. Het liefst voorzien van speelse kwastjes en franjes.  De tuintrend Viva la vida roept een mediterrane sfeer op dankzij het uitbundige kleurgebruik. Organiseer je een gezellig tuinfeestje op een lange zomeravond? Of wil je zelf even lekker tot rust komen tussen de prachtige bloemen en gezellig zoemende insecten om je heen? Wat je ook doet, vier het leven met kleur. 

tuintrend1-2024-viva-la-vida

De kenmerken van Viva la vida, een belangrijke tuintrend in 2024:

 • Vrolijke, felgekleurde bloemen: roze, rood, oranje, geel 
 • Houten en rieten meubels 
 • Vrolijk gekleurde tuinkussens met franjes en kwastjes 

# Tuintrend 2: Gentle paradox

Kan een tuin tegelijkertijd hard en zacht aanvoelen? De tuintrend Gentle paradox bewijst van wel. Harde, robuuste materialen en rustige pastelkleuren resulteren in opvallende contrasten. Zo wordt je tuin een warme, dromerige plek waarin je heerlijk kunt ontspannen. De contrasten die overal terugkomen vormen het meest opvallende kenmerk van deze tuintrend. Denk aan het combineren van robuuste planten met sierlijke grassen. Stenen materialen, zoals ronde waterornamenten, worden afgewisseld met vriendelijke bloemen in pastelkleuren. Zo ontstaat er een heerlijke tuin waarin jij even lekker kunt dagdromen. 

tuintrend2-2024-gentle-paradox

De belangrijkste kenmerken van de 2024 tuintrend Gentle paradox op een rij: 

 • Opvallende contrasten
 • Harde, robuuste materialen en planten 
 • Zachte grassen en bloemen in rustige pastelkleuren
 • Ronde, ovale vormen met het uiterlijk van steen of kiezels

# Tuintrend 3: Meaningful earth

In de laatste tuintrend van 2024, Meaningful earth, draait het volgens Tuinbranche Nederland volledig om onze verbinding met de aarde. Onze planeet staat symbool voor vruchtbaarheid. Tegelijkertijd spelen de wortels van onze cultuur een belangrijke rol in deze tuintrend. Hoe ziet dat eruit? Wild en natuurlijk! Een ruige, ruwe tuin met natuurlijke elementen. Bruin is daarbij een belangrijke kleur, die bijvoorbeeld terugkomt in houten bielzen en roestbruine tuinbakken. De borders zijn organisch gevormd, waardoor het lijkt alsof ze volledig natuurlijk zijn ontstaan. In deze natuurlijke tuin vind je her en der rotsblokken terug, het lijkt alsof ze willekeurig geplaatst zijn. Uiteenlopende soorten planten en siergrassen worden speels geplaatst en passen zo uitstekend in deze verwilderde tuin. 

tuintrend3-meaningful-earth

We vatten de kenmerken van tuintrend Meaningful earth nog eens samen:

 • Wilde, natuurlijke tuin met organische vormen
 • Ogenschijnlijk willekeurig geplaatste elementen, zoals robuuste houten bielzen en rotsblokken 
 • Speelse combinaties van uiteenlopende plantensoorten en siergrassen

Een klimaatbestendige tuin in 2024

De drie tuintrends voor 2024 passen perfect in de ambitie van Tuinbranche Nederland: een duurzamere, groenere toekomst voor mens en dier. Daarvoor wil de branche in 2023 in de Nederlandse tuinen nog een Veluwe aan groen realiseren.  Klimaatverandering leidt tot weersextremen. Hitterecords worden regelmatig verbroken. Tegelijkertijd lijkt er een neerslagrecord in zicht voor 2023. Door onze tuinen zo klimaatbestendig mogelijk in te richten, kunnen we samen een rol spelen in het opvangen van droogte en hevige buien. Tuinbranche Nederland realiseert in steeds meer tuincentra Groene Klimaatpleinen. Hier krijg je inspirerende tips en adviezen over: 

 • Aanleg van een groen dak. 
 • Omgaan met water in de tuin: watertonnen, vijvers, wadi’s.
 • Tegels eruit, planten erin.
 • Meer bijen, vogels en insecten aantrekken met planten.

De tuintrends van 2024 zijn heel goed te combineren met een duurzame, klimaatbestendige tuin. En dat is van onschatbare waarde. Je tuin wordt niet alleen een heerlijke plek waarin jij zelf ontspant en geniet, maar er ontstaat ook een belangrijk ecosysteem voor allerlei dieren en planten. Breng je tuin tot leven!

Tuintrends van 2024 in de praktijk: aan de slag!

Goed, de tuintrends van 2024 zijn bekend. Maar hoe ga je nu echt concreet aan de slag met de inrichting van je tuin? Om je daarmee te helpen zoomen we verder in op verschillende onderdelen van de nieuwe trends voor je tuin. 

1. Kies duurzame materialen

Op welke manier jij je tuin ook inricht, je wilt natuurlijk lekker kunnen genieten van je groene omgeving. Dat betekent: comfortabele tuinmeubelen! Als je de tuintrends van 2024 wilt toepassen moet je zeker kiezen voor duurzame materialen. Wist je dat steeds meer meubelen worden gemaakt van 100% gerecycled teakhout? Maar ook gietijzer of aluminium zijn een passende keuze, want deze materialen gaan een leven lang mee. Over duurzaam gesproken! Doordat duurzame tuinmeubelen steeds populairder worden, lever je daarbij echt niet meer in op kwaliteit en comfort. 

2. Combineer binnen en buiten

Nog een populaire tuintrend: je leefomgeving binnen verbinden met buiten. Hoe? Door de woonstijl, kleuren en accessoires van binnen terug te laten komen in je tuin. Kies bijvoorbeeld voor dezelfde kussens of leg een mooi outdoor vloerkleed neer. Zo ontstaat er een natuurlijke overgang tussen je binnen- en buitenruimte. 

3. Kies voor eenvoud

Minimalisme past uitstekend bij de tuintrends van 2024. Eenvoud en natuurlijke materialen zoals steen en hout vormen de basis. Focus je niet op veel accessoires. Kies bijvoorbeeld liever voor een mooie grote, robuuste tuintafel. Neem natuurlijke tinten als basis voor je tuinmeubilair. Doordat uitgesproken kleuren wel terugkomen in je planten en accessoires zoals kussens, ontstaat er een prettige ambiance. 

4. Wees flexibel met je loungeset

Wil je goed voorbereid zijn op iedere gelegenheid? Van een knusse zomeravond samen met je partner tot een gezellig tuinfeest? Met een modulaire loungeset pas je jouw buitenruimte eenvoudig aan op ieder gezelschap. Dankzij deze flexibiliteit passen modulaire loungesets uitstekend in de tuintrends van 2024. 

5. Leef je uit met kleuren

Past de zachte rustiek van de Gentle paradox tuintrend goed bij je? Of neig je meer naar de uitgesproken, felle kleuren van de Viva la vida tuintrend? Welke tuintrend van 2024 je ook het meeste aanspreekt, je kunt je helemaal uitleven met kleuren. Van gedurfde, levendige kleuren tot warme pastelkleuren, in 2024 sla je de plank nooit mis. 

Tuintrends 2024: laat je inspireren bij Fonteyn

Beginnen jouw groene vingers al te kriebelen na het lezen van de tuintrends van 2024? En kun je niet wachten om aan de slag te gaan met je tuin? Laat je dan verder inspireren en breng een bezoek aan de showroom van Fonteyn. Van tuinmeubelen tot veranda’s, van barbecues tot spa’s en tuinhuizen: in Europa’s grootste outdoor showroom vind je alles om volop te genieten van het buitenleven.