Fonteyn Tuinonderzoek 2023: Alles over de Nederlandse tuin!

Fonteyn Tuinonderzoek 2023: Alles over de Nederlandse tuin!

Wat vinden we van onze tuin, wat is onze favoriete bezigheid of van wat dromen we nu eigenlijk voor in onze tuin? Dankzij jullie antwoorden*, kunnen we je meer vertellen over de Nederlandse tuinen. Je leest alle nieuwe trends, ontdekkingen en meer in dit Nationale Tuinonderzoek 2023 van Fonteyn. We hebben de resultaten voor je op een rijtje gezet. Kan jij niet wachten? Scroll dan snel naar beneden en bekijk de resultaten in een leuke infographic!

Groene vingers en heerlijke diners: de tuinbelevenissen van Nederlanders onthuld

We beginnen met een kijkje in de tijd die Nederlanders doorbrengen in hun tuinen. De cijfers laten zien dat de liefde voor tuinieren nog steeds hoog in het vaandel staat. 32,3% van de respondenten geeft aan meer dan 8 uur per week in de tuin door te brengen. Maar wat doen we dan zoal in onze tuin? Er zijn veel Nederlanders met groene vingers blijkt, maar op een mooie tweede plek is dineren in de tuin een geliefde bezigheid, gevolgd door barbecueën. 17,5% geeft aan graag de barbecue aan te steken om te kokkerellen. Maar wanneer we het liefste tijd in onze tuinen spenderen maakt minder uit. 56.5% geeft namelijk aan geen voorkeur te hebben voor een dagdeel. 

Wat staat er in Nederlandse tuinen en waar dromen we van? 

Een cruciaal aspect van de tuinbeleving is de inrichting. In vergelijking met 2022 zien we dat Wicker nog steeds het meest geliefde materiaal is, met 41,5% van de tuinliefhebbers die kiezen voor het prachtige kunststof vlechtwerk. Aluminium en hardhout volgen op de voet, waarbij duurzaamheid een belangrijke overweging is voor 52% van de respondenten. In vrijwel elke Nederlandse tuin vinden we een tuinset, barbecue of loungeset, met 67,6% van de mensen die genieten van deze mogelijkheden. Een buitenkeuken staat bovenaan het verlanglijstje, met 31,6% van de respondenten die deze droom nog willen verwezenlijken. 

Tuin tevredenheid: cijfers spreken voor zich

Zijn we tevreden met onze tuinen? Over het algemeen wel. 34,6% van de tuinen krijgt een zeer goede beoordeling met een 8, terwijl 33,5% een ruime voldoende met een 7 ontvangt. Het gras lijkt echter soms groener aan de overkant, aangezien de meerderheid toegeeft af en toe jaloers te zijn op de tuin van iemand anders.

Groene trends 2023: inspiratiebronnen en duurzaam tuinieren

Waar halen we onze inspiratie vandaan? In 2023 zien we een verschuiving van Google naar fysieke winkels, bouwmarkten en showrooms als belangrijkste inspiratiebronnen. Toch blijft Google, samen met tijdschriften, tv-programma's en Pinterest, een populaire plek om de nieuwste trends te ontdekken. Duurzaamheid speelt steeds meer een belangrijke rol in onze tuinen, waarbij bijna de helft van de tuinliefhebbers (48,7%) aangeeft dit redelijk belangrijk te vinden. Zij houden er rekening mee dat er plekken zijn voor dieren en veel groen, maar we willen wel dat onze tuin er mooi uit blijft zien. 

Tuinparadijs 2023: stijlen in opkomst 

De klassieke tuin behoudt zijn populariteit, gevolgd door de moderne tuin. Opmerkelijk is de stijging van de mediterrane tuin, die nu de derde plek inneemt. Het vakantiegevoel is bij 85,1% van de tuinliefhebbers aanwezig, waarbij Spaanse sferen favoriet zijn. Een opvallende 22,3% zou zelfs graag een tweede tuin in dit buitenland willen hebben.

In 2023 blijven we genieten van onze tuinen, streven naar duurzaamheid en laten ons inspireren door de nieuwste trends. Of je nu een klassieke, moderne of mediterrane tuin hebt, het belangrijkste is dat je tuin een plek is waar je tot rust komt en geniet van het buitenleven. Happy gardening!

Jouw droomtuin in een handomdraai? Laat je inspireren in onze showroom door onze trendy stijlkamers met de nieuwste collectie. In Uddel staan onze experts voor je klaar met professioneel advies voor onze verschillende tuinspecialiteiten. Of bekijk het assortiment online en shop jouw favoriete items direct. 

*Het tuinonderzoek is ingevuld door 269 respondenten.